Bulgur pilavi – turecki pilaw z kaszy bulgur
Jeżeli zastanawiasz się, czym można zastąpić ziemniaki, bulgur to wybór idealny. Nie tylko zdrowa, ale i tania kasza bulgur stanowi pyszne dopełnienie wielu dań, ale może być też spożywana jako osobna potrawa. Wypróbuj nasz przepis, a z pewnością na stałe trafi do Twojego jadłospisu.
Przepis na turecki pilaw z kaszy bulgur
Turecki pilaw pomidorowy to szybka, tania i sycąca potrawa. Stanowi bardzo dobre źródło błonnika, który odpowiada za właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Składniki:
– 200 g kaszy bulgur – kupisz ją TUTAJ (należy ją wypłukać przed ugotowaniem)
– 1 średnia cebula
– 1 lub 2 ząbki czosnku
– 1 puszka pomidorów
– 2 łyżeczki ostrej papryki
– łyżka oliwy z oliwek Suntat
– około pół litra bulionu warzywnego
Przygotowanie:
1. Podgrzej oliwę na patelni (idealnie sprawdza się głęboka patelnia) i lekko podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Dodaj kaszę bulgur i podsmaż razem przez chwilę, dodaj paprykę.
2. Do kaszy dodaj puszkę pomidorów, dopraw solą i pieprzem. Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości, aż kasza wchłonie cały bulion (zwykle około 15 minut).
Pilaw z kaszy bulgur – jak go podawać?
Bulgur pilavi można spożywać jako osobne danie, np. z sałatką ze świeżych warzyw lub jako dodatek do dań głównych. Bardzo lubią go dzieci, szczególnie z gęstym jogurtem naturalnym lub mięsem, np. kurczakiem z grilla. Wyśmienicie smakuje zamiast ziemniaków, czy ryżu.
Chcesz poznać więcej tradycyjnych tureckich przepisów kulinarnych? Zaobserwuj nasz profil na Facebooku i Instagramie!