11 października 2021 Autor enpmedia 0

Bulgur pilavi – turecki pilaw z kaszy bulgur

Jeżeli zastanawiasz się, czym można zastąpić ziemniaki, bulgur to wybór idealny. Nie tylko zdrowa, ale i tania kasza bulgur stanowi pyszne dopełnienie wielu dań, ale może być też spożywana jako osobna potrawa. Wypróbuj nasz przepis, a z pewnością na stałe trafi do Twojego jadłospisu.

Przepis na turecki pilaw z kaszy bulgur  

Turecki pilaw pomidorowy to szybka, tania i sycąca potrawa. Stanowi bardzo dobre źródło błonnika, który odpowiada za właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Składniki:

– 200 g kaszy bulgur – kupisz ją TUTAJ (należy ją wypłukać przed ugotowaniem)

– 1 średnia cebula

– 1 lub 2 ząbki czosnku

– 1 puszka pomidorów

– 2 łyżeczki ostrej papryki

– łyżka oliwy z oliwek Suntat

– około pół litra bulionu warzywnego

Przygotowanie:

1. Podgrzej oliwę na patelni (idealnie sprawdza się głęboka patelnia) i lekko podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Dodaj kaszę bulgur i podsmaż razem przez chwilę, dodaj paprykę.

2. Do kaszy dodaj puszkę pomidorów, dopraw solą i pieprzem. Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości, aż kasza wchłonie cały bulion (zwykle około 15 minut).

Pilaw z kaszy bulgur – jak go podawać?

Bulgur pilavi można spożywać jako osobne danie, np. z sałatką ze świeżych warzyw lub jako dodatek do dań głównych. Bardzo lubią go dzieci, szczególnie z gęstym jogurtem naturalnym lub mięsem, np. kurczakiem z grilla. Wyśmienicie smakuje zamiast ziemniaków, czy ryżu.

Chcesz poznać więcej tradycyjnych tureckich przepisów kulinarnych? Zaobserwuj nasz profil na Facebooku i Instagramie!