12 października 2021 Autor enpmedia 0

Kabak Dolması, czyli cukinia faszerowana mięsem

Masz ochotę spróbować jak przyrządza się cukinię w kuchni tureckiej? Wypróbuj nasz przepis i w kilka chwil wyczaruj prawdziwą ucztę – wszyscy domownicy z pewnością będą zachwyceni!

Składniki:

– 4-5 grubszych cukinii

– 25 gram mięsa mielonego (wołowiny)

– 4 łyżki ryżu

– 1 duża cebula

– 1 duży pomidor

– 2 łyżeczki suszonej mięty

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– 1 łyżka Oliwy z oliwek Suntat

– odrobina soku z cytryny

– sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Umyj cukinie i odkrój końce. W środku cukinii należy wydrążyć tunel – miąższ możesz wybrać np. małą łyżeczką.

2. Wypłucz ryż we wodzie i dobrze odsącz. Obierz cebulę, usuń skórkę z pomidora i pokrój w drobną kostkę.

3. Wymieszaj wszystkie składniki razem w misce – mięso, ryż, cebulę, pomidor, miętę, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz.

4. Powstałą masą faszerujemy cukinie. Ułóż je w szerokim garnku obok siebie i zalej szklanką wody. Przykryj cukinie żaroodpornym talerzem i przykrywką. Gotuj tak długo, aż ryż stanie się miękki.

Z czym podawać faszerowaną cukinię?


Cukinia faszerowana mięsem i ryżem idealnie smakuje z gęstym jogurtem naturalnym typu bałkańskiego. Można także polać ją po prostu oliwą z oliwek i skropić sokiem z cytryny.


Chcesz poznać więcej tradycyjnych tureckich przepisów kulinarnych? Zaobserwuj nasz profil na Facebooku i Instagramie!