18 lutego 2022 Autor enpmedia 0

Pide – turecka pizza w kształcie łódki z mięsem mielonym

Wszyscy kojarzą pizzę ze słoneczną Italią, ale niewiele osób wie, że Turcja też może poszczycić się swoją pizzą w kształcie łódeczki – Pide. Wypróbuj nasz przepis na prawdziwe tureckie pide, a zapewniamy, że na długo zapomnisz o klasycznej włoskiej pizzy.

Pide – przepis na ciasto

Ciasto pide przygotowujemy tak, jak ciasto na pizzę. Najlepiej sprawdza się mąka włoska typu 00. Jest to biała, drobno zmielona mąka, ale można użyć też innego rodzaju mąki, np. 650 (także drobno zmielona), lub mąki typu 450 lub 400, jeśli wolicie grube, puszyste ciasto. Do mieszanki dodajemy też odrobinę  jogurtu naturalnego, dzięki któremu ciasto jest bardziej puszyste.

Pide – składniki (ciasto)

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 100 ml wody ciepłej do drożdży
  • 1 jajko
  • około 350 g mąki (2 i 1/3 szklanki)
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże i cukier zalewamy 100 ml ciepłej wody, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki, a następnie wlewamy zaczyn drożdżowy. Można dodać odrobinę wody. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odklejać się od miski i odstawiamy przykryte ściereczką.

Pide – składniki (farsz)

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • przyprawy do smaku
  • ser żółty

Podsmażamy mięso, czosnek i cebulę na patelni. Dodajemy pomidory i smażymy przez kilka minut. Pod koniec smażenia doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. zioła prowansalskie) i dodajemy sól i pieprz.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy tak, aby uzyskać owalny kształt. Następnie nakładamy farsz na środek, a następnie starty na grubych oczkach żółty ser.

Zawijamy ciasto w kształt łódeczek i zapiekamy w temperaturze ok 200 stopni (tryb „pizza”) z włączonym termoobiegiem. Pieczemy, aż ciasto zrobi się rumiane, przez ok. 10-15 minut.

Chcesz poznać więcej tradycyjnych tureckich przepisów kulinarnych? Zaobserwuj nasz profil na Facebooku i Instagramie!