11 stycznia 2022 Autor enpmedia 0

Przepis na turecką zupę z cukinii i pieczarek

Jeśli masz ochotę na błyskawiczną zupę, to nasza turecka zupa cukiniowo-pieczarkowa to zdecydowanie danie, które powinieneś koniecznie wypróbować w swojej kuchni. Jest nie tylko pyszna i zdrowa (choć może nie zachwyca szaro-burym kolorem), ale uwierzcie nam na słowo – smakuje wybornie. Poniżej znajdziecie oryginalny przepis na turecką zupę-krem z cukinii i pieczarek.

Składniki:

– 2 cukinie

– 1 marchewka

– 2 ziemniaki

– 2 ząbki czosnku

– 250 gram pieczarek

– 1 łyżka Oliwy z oliwek Suntat

– niewielki kawałek selera

– Bulion warzywny (ok. 1,5 l)

– 1 ząbek czosnku

– 1,5 łyżki soku z cytryny

– sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki.

2. Myjemy i obieramy marchew, seler, ziemniaki i czosnek, a następnie kroimy w kawałki. Kroimy wyczyszczone pieczarki.

3. Wszystkie składniki przesmażamy lekko na oliwie z oliwek, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

4. Po ugotowaniu miksujemy wszystkie składniki blenderem na jednolitą masę.

5. Doprawiamy według uznania sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Zupa-krem z cukinii i pieczarek – jak ją podawać?

Zupa smakuje idealnie z grillowanym chlebem z oliwą z oliwek, oprószonym aromatycznym oregano.

Smacznego!

Chcesz poznać więcej tradycyjnych tureckich przepisów kulinarnych? Zaobserwuj nasz profil na Facebooku i Instagramie!