12 października 2021 Autor enpmedia 0

Rozgrzewająca zupa z soczewicy – mercimek çorbası

Soczewica jest często spotykana w kuchni tureckiej w różnego rodzaju potrawach. Dzięki niej można szybko przygotować zdrowe, sycące i tanie przysmaki. Nasza dzisiejsza propozycja to mercimek çorbası, czyli rozgrzewająca zupa z soczewicy, wręcz idealna na jesienne dni.

Składniki:

– 2 ziemniaki

– 1 marchewka

– 1 średniej wielkości cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 szklanki czerwonej lub żółtej soczewicy

– 1 łyżka Oliwy z oliwek Suntat

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– Bulion warzywny (ok. 1,8 l)

– Płaska łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie:

1. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.

2. Kroimy ziemniaki i marchew i dodajemy do cebuli i czosnku, podsmażamy całość przez chwilę.

3. Dodajemy umytą (lub wcześniej namoczoną przez kilka godzin) soczewicę i przez chwilę smażymy razem z warzywami.

4. Zalewamy całość 1,8 l bulionu. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut (pod przykryciem).

5. Kiedy soczewica i warzywa są miękkie, dodajemy przyprawy i blendujemy całość.

Mercimek çorbası – jak go podawać?

Zupa z soczewicy jest tak sycąca, że idealnie sprawdzi się jako danie główne. Do „podkręcenia” smaku można skropić ją odrobiną soku z cytryny – dzięki temu jej smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Smacznego!

Chcesz poznać więcej tradycyjnych tureckich przepisów kulinarnych? Zaobserwuj nasz profil na Facebooku i Instagramie!