11 października 2021 Autor enpmedia 0

Suszone figi – dlaczego warto je regularnie spożywać?

W końcu się doczekaliśmy! Dojrzewające w słonecznej Turcji suszone figi są już dostępne w ofercie naszego sklepu. A czy wiesz, że te niesamowite owoce to nie tylko przepyszna słodka przekąska, ale prawdziwa skarbnica cennych witamin i minerałów? Jeżeli Tobie lub Twoim bliskim dokuczają takie dolegliwości jak np. nadciśnienie tętnicze, suszone figi to must-have w Twojej domowej spiżarni.

Dlaczego powinniśmy jeść suszone figi?

Figi w każdej postaci – zarówno świeże prosto z drzewa, jak i te suszone – to między innymi nieocenione źródło wapnia, dlatego też są zalecane głównie osobom cierpiącym na niedobory witaminy D, prowadzącym siedzący tryb życia, ale też osobom starszym, czy osobom nadużywających alkoholu i palaczom

Jakie witaminy i składniki mineralne znajdują się w figach?

Suszone owoce, oprócz bezspornych walorów smakowych, to także niesamowita bomba witamin i składników mineralnych. W zaledwie 100 gramach produktu znajduje się aż 680 mg potasu obniżającego ciśnienie. Ten cenny składnik mineralny sprawia, że krew krąży swobodniej, a co za tym idzie – obniża się ciśnienie tętnicze.

Po te egzotyczne owoce powinny także regularnie sięgać osoby, którym zależy na obniżeniu cholesterolu we krwi. Figi chronią przed miażdżycą oraz chorobami serca przez nią wywoływanymi.