20 grudnia 2021 Autor enpmedia 0

Turecka pasta sezamowa TAHINI – do czego jej używać?

W kuchni tureckiej stosuje się wiele prostych składników, jednak część z nich nie jest znana w Polsce. Jednym z takich składników jest tahini, czyli pasta sezamowa. Warto sięgnąć po nią, szczególnie jako dodatek do pysznych dipów, czy sosów.

Czym jest pasta sezamowa tahini?

Pasta tahini, zwana również jako tahina, to pasta uzyskiwana w wyniku obróbki ziaren sezamu. Konsystencja pasty tahini jest lekko oleista, dzięki dużej zawartości tłuszczu w ziarnach sezamu. Pasta sezamowa to niezwykle popularny w Turcji dodatek do różnych dań i dipów – w swym składzie zawiera ją na przykład popularny hummus.

Tahini – właściwości i smak

Tahina to prawdziwa kopania cennych składników – zawiera m.in. magnez, żelazo, błonnik, białka oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, a także sezamol bogaty w antynowotworowe fitosterole. Pasta sezamowa ma lekko orzechowy smak i nadaje potrawom wyjątkowy, orientalny smak. Doceniana jest nie tylko w kuchni tureckiej, czy bliskowschodniej – jej właściwości i wyjątkowy smak uwielbiają także wegetarianie.

Do czego dodawać tahini?

Oprócz wspomnianego już hummusu, pasta sezamowa to idealny dodatek do różnych past warzywnych, czy grillowanych warzyw. Można ją też dodawać do sosów, dipów i dressingów.

Chcesz poznać więcej tradycyjnych tureckich przepisów kulinarnych? Zaobserwuj nasz profil na Facebooku i Instagramie

Zapoznaj się z ofertą naszego sklepu, a szczególnie z tureckimi pastami do chleba.